Requiem voor Nijmegen

Besiendershuis Nijmegen presenteert i.s.m. Het Derde Beeld:
‘Een requiem voor Nijmegen’
Een korte film van Martijn Schinkel over het levenswerk van tekenaar Ben Luderer

Te zien bij de expositie ‘Ben Luderer: uit liefde getekend’ in Museum Het Valkhof van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018
U bent allen van harte welkom op de première en tevens opening van de expositie op 24 september om … uur .

Deze korte film toont de gedreven en liefdevolle totstandkoming van de tekening ‘VOGELVLUCHT VAN NIJMEGEN 1876-1910’
De kunstenaar werkte meer dan 40 jaar aan dit levenswerk en nu, in het jaar waarin hij 80 wordt, is het tijd om ‘een punt te zetten’.

De filmische impressie toont het proces, de wijze van tekenen en de liefde voor de lijn, de stad, en de ontstaansplek aan de voet van de Ubbergse stuwwal.

Ben Luderer werd in 1937 in Nijmegen geboren. Als klein kind beleefde hij de oude benedenstad aan de hand van zijn moeder. Tijdens en na de oorlog zag hij een unieke stedenbouwkundige schat, om allerlei begrijpelijke, maar vaak ook onbegrijpelijke redenen, letterlijk weggevaagd worden.
Alle informatie die te vinden is in de vorm van schetsen, foto’s, geschriften, bouwtekeningen en ook mondelinge overleveringen zijn verwerkt in dit hallucinerende kunstwerk. Luderer bedacht een bijzondere projectiemethode waarmee de stad in vogelvluchtperspectief optimaal te zien en te beleven is.

Vijftig jaar monnikenwerk: geploeter, concentratie, minutieus handgetrokken lijntjes, reconstructie, in de tijd vervangen papierdelen, tonen een majestueuze, organische, menselijk ‘verdwenen’ Nijmegen,  opdoemend uit het papier. De tekening is daarmee een gevisualiseerd geheugen van de Nijmeegse benedenstad.
Niet één stad in Nederland heeft een dergelijk bijzondere tekening.

Doelstelling van het Besiendershuis is het stimuleren en zichtbaar maken van een sterk en open Nijmeegs creatief netwerk door kunst, cultuur, kennis en ondernemerschap op een actieve en verrassende manier te verbinden. Met gevoel voor de actualiteit en dynamiek van de stad ontwikkelt het huis bijzondere en samenwerkingen, ideeën, voorstellingen en producten, die duurzaam en blijvend zijn. Besiendershuis is een project van stichting NOX.
www.besiendershuis.com www.stichtingnox.nl

Filmmaker/regisseur Martijn Schinkel is van Het Derde Beeld. (‘Lightcrossing’, ‘European Green Capital 2016 ). Schinkel (1971), studeerde in 1999 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam met als afstudeerrichting regie fictie. Het werk van Martijn Schinkel typeert zich als onderzoekend en eigenzinnig, verstild en altijd op zoek naar de verbeelding in het oog van de kijker. Het ‘derde oog’ noemt hij dat. Het ‘derde oog’ is de film die de beschouwer zelf in zijn verbeelding en beleving oproept.